Atletiekwedstrijden ABC

Lees hier een klein verhaaltje, om spelenderwijs de artikelen in deze blog te leren kennen.

Er was eens een jonge atleet genaamd Joris, die droomde van het winnen van de grote atletiekwedstrijd bij atletiekvereniging Astylos. Hij had zijn wedstrijdlicentie al op zak en had zich ingeschreven via atletiek.nu. De grote dag naderde en Joris was zenuwachtig maar ook opgewonden.

Op de ochtend van de wedstrijddag stond Joris vroeg op. Hij had een gezond ontbijt, pakte zijn sporttas in en controleerde nogmaals zijn inschrijving. Hij had geleerd dat een soepele start begint met een goede voorbereiding.

Bij aankomst op de atletiekbaan begon Joris met zijn warming-up. Hij wist dat dit essentieel was voor een sprintwedstrijd. Hij deed wat lichte joggen, gevolgd door wat dynamische rekoefeningen om zijn spieren op te warmen.

Vervolgens begon hij aan zijn loopscholing. Dit was een essentieel onderdeel van zijn training. Hij deed verschillende oefeningen zoals hoge knieën, hakken-bil en skipping. Hij wist dat deze oefeningen hem zouden helpen om zijn looptechniek te verbeteren en blessures te voorkomen.

Toen was het tijd om de startblokken in te stellen. Joris had geleerd hoe hij dit moest doen. Hij stelde de blokken zo in dat hij een krachtige en snelle start kon maken. Hij oefende een paar keer, totdat hij tevreden was met zijn startpositie.

De wedstrijd was intens, maar Joris wist hoe hij het leuk kon houden. Hij concentreerde zich op zijn eigen prestaties en niet op die van anderen. Hij moedigde zijn mede-atleten aan en genoot van de sfeer.

Na de sprintwedstrijd was het tijd voor de mila. Joris wist dat het inlopen voor de mila anders was dan voor de sprint. Hij deed een langere en rustigere warming-up om zijn lichaam voor te bereiden op de langere afstand.

Uiteindelijk won Joris de atletiekwedstrijd. Hij was trots op zijn prestaties en dankbaar voor de ervaring. Hij had geleerd dat atletiek niet alleen gaat over winnen, maar ook over persoonlijke groei en plezier.

En zo eindigt ons sprookje over de atletiekwedstrijd bij atletiekvereniging Astylos. Het was een dag vol uitdagingen, leren en plezier. En ze leefden nog lang en gelukkig.

Inlopen: de verschillen tussen inlopen voor sprint en mila

Een warming-up laat je hartslag geleidelijk stijgen, waardoor je lichaam zich aanpast aan de inspanning. Het verbetert de doorbloeding en zuurstoftoevoer naar je spieren. Door op te warmen, bereid je je spieren en gewrichten voor op de belasting tijdens je workout. Dit vermindert het risico op blessures. Doorgaans wordt er eerst ingelopen, voordat er loopschooloefeningen gedaan worden. Ik ga hier in op de vraag of het inlopen voor een sprint hetzelfde is als voor de middellange afstand (mila).

Lees meer »

Hoe houd je wedstrijden leuk?

Om atletiek leuk te blijven vinden, zelfs als je niet vaak wint, kun je het volgende doen: Focus op plezier: Geniet van het bewegen, de adrenaline tijdens wedstrijden en de voldoening van persoonlijke vooruitgang. Waardeer je eigen inzet, ongeacht de uitslag. Ontdek variatie in verschillende onderdelen van atletiek en geniet van de vriendschappen en steun van mede-atleten. Blijf positief en richt je op persoonlijke verbetering.

Lees meer »

Startblokken: Zo stel je ze in.

Bij atletiekwedstrijden worden de afstanden tot en met 400m sprint gestart vanuit de startblokken. Lees hier een handleiding over hoe en waar je de startblokken zet ten opzichte van de startlijn. Dit is een handvat, dit is geen absolute waarheid.

Lees meer »

Loopscholing: Essentieel voor de atleet

Loopscholing is essentieel omdat het de looptechniek verbetert, de coördinatie versterkt en specifieke spieren traint. Het helpt ook bij een betere bewegingspatroon en is ideaal als warming-up voor trainingen en wedstrijden. Niet alle loopscholingen zijn noodzakelijk voor een wedstrijd. Feitelijk zijn de loopscholingen de warming-up. Door al in te lopen is je hartslag al verhoogd, met de loopscholing zorg je er voor dat de spieren nu ook warm worden.

Lees meer »

De warming-up voor een sprintwedstrijd

Een warming-up laat je hartslag geleidelijk stijgen, waardoor je lichaam zich aanpast aan de inspanning. Het verbetert de doorbloeding en zuurstoftoevoer naar je spieren. Door op te warmen, bereid je je spieren en gewrichten voor op de belasting tijdens je workout. Dit vermindert het risico op blessures. Een goede warming-up maakt je fitter en soepeler, waardoor je lichaam sneller reageert. Je kunt daardoor meer uit je training halen. Dynamisch stretchen tijdens de warming-up verbetert je bewegingsbereik en bereidt je spieren voor op explosieve oefeningen.

Lees meer »

De wedstrijddag: Tips voor een soepele start

Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvolle wedstrijddag. Begin met het controleren van de locatie en de voorzieningen via Google Maps. Zoek naar parkeerplaatsen en de kantine, waar je meestal je rugnummer kunt ophalen. Let op dat sommige verenigingen de nummers in een ander gebouw uitgeven. Voorbeelden hiervan zijn AAV’36 in Alphen aan den Rijn en CAV Energy in Barendrecht.

Lees meer »

Inschrijven via atletiek.nu

De Atletiek.nu-app is een geweldige tool voor iedereen die geïnteresseerd is in atletiek. Laten we eens wat dieper ingaan op de belangrijkste functies: Met aletiek.nu kun je je inschrijven voor wedstrijden in Nederland en België. Ook zijn er wedstrijden in Curacao, Duitsland, Frankrijk, Israël en de Seyschellen. Het aanbod in die landen is echter niet zo groot als in Nederland en België. De wedstrijden zijn voornamelijk baanwedstrijden. Tussen 1 november en 21 maart daarop volgend kan er gekozen worden voor indoorwedstrijden en (in België) voor crosswedstrijden. Voor wegwedstrijden is er www.inschrijven.nl

Lees meer »

Wedstrijdlicentie

Om mee te mogen doen aan baanwedstrijden is het op het moment bij de meeste wedstrijden vereist dat je een wedstrijdlicentie hebt. Wedstrijden zonder licentie zijn in Nederland een zeldzaamheid. In België is het wél mogelijk om met een daglicentie deel te nemen aan wedstrijden. In Nederland wordt daar over nagedacht.

Lees meer »