Hoe houd je wedstrijden leuk?

Om atletiek leuk te blijven vinden, zelfs als je niet vaak wint, kun je het volgende doen: Focus op plezier: Geniet van het bewegen, de adrenaline tijdens wedstrijden en de voldoening van persoonlijke vooruitgang. Waardeer je eigen inzet, ongeacht de uitslag. Ontdek variatie in verschillende onderdelen van atletiek en geniet van de vriendschappen en steun van mede-atleten. Blijf positief en richt je op persoonlijke verbetering.

Atletiek, de moeder der sporten. Het is een individuele sport, en er kan er maar één winnen. Het winnen van een spel of wedstrijd, dat is het leukste wat er is. Zelf heb ik vaak gewonnen met het voetballen, heb bij het schaken genoeg wedstrijden gewonnen, heb zelfs bij het inline-skaten een keer een wedstrijd gewonnen. Ook bij atletiek heb ik wel eens gewonnen, hoewel het een serie was. Maar een serie winnen is ook leuk.

Bij een sport als atletiek kan er maar een winnen. Uitzonderingen daargelaten. Maar toch zijn er mensen die atletiek leuk vinden. Maar er is ook altijd een groep die bij het uitblijven van succes er snel mee ophouden. Dit is voornamelijk bij de jeugd (pupillen en junioren) het geval. Dit is jammer, maar met de juiste mindset is het toch mogelijk  om de sport toch leuk te blijven vinden en toch deel te nemen aan wedstrijden.

Redenen waarom atletiek toch leuk is

  1. Persoonlijke groei is essentieel. Wanneer je jezelf verbetert, voel je een diepe voldoening. Het overwinnen van obstakels en het behalen van kleine doelen geeft een gevoel van prestatie. Door te streven naar persoonlijke groei, leer je jezelf beter kennen. Je ontdekt je sterke punten en gebieden waarop je kunt verbeteren. Elke kleine stap vooruit vergroot je zelfvertrouwen. Je realiseert je dat je in staat bent om te groeien en te leren. Persoonlijke groei stopt nooit. Het is een continu proces van leren, aanpassen en ontwikkelen. Dit houdt je geest actief en nieuwsgierig. Als je groeit, kun je anderen inspireren en ondersteunen. Dit versterkt je relaties met vrienden, familie en mede-atleten.

2. Sfeer en gemeenschap is nodig om elke keer terug te komen naar de training of wedstrijden. Wedstrijden brengen atleten, coaches en supporters samen. Je ontmoet gelijkgestemde mensen met een gedeelde passie voor de sport. Dit creëert een gevoel van gemeenschap en verbondenheid. De competitieve sfeer van wedstrijden daagt je uit om het beste uit jezelf te halen. Het streven naar persoonlijke records en het meten van je prestaties tegen anderen motiveert je om te blijven trainen en groeien. De spanning van een wedstrijd, het startschot en de race zelf zorgen voor een adrenalinekick. Zelfs als je niet wint, geeft het voltooien van een race voldoening en trots. Wedstrijden bieden waardevolle leermomenten. Je ontdekt je sterke punten en gebieden waarop je kunt verbeteren. Elke race is een kans om te evalueren en te groeien.

3. Uitdagingen en doelen heb je nodig om tot een bepaald niveau te groeien. Wedstrijden stellen je in staat om specifieke doelen te stellen, zoals een bepaalde tijd of afstand. Deze doelen geven richting aan je training en zorgen voor focus. Het streven naar die doelen motiveert je om consistent te trainen. De uitdaging om jezelf te verbeteren en je grenzen te verleggen, houdt het plezier levend. Tijdens wedstrijden kun je je prestaties meten en vergelijken met eerdere resultaten. Dit geeft voldoening en laat zien hoe ver je bent gekomen.

4. Variatie is misschien wel een van de belangrijkste aspecten. Variatie kun je heel breed opvatten. Je kunt een pauze nemen na een x-aantal wedstrijden om aan het eind evan de pauze weer te kunnen genieten van een evenement. Zo ook van een blessure, het is dan weer leuk om eindelijk weer aan de slag te kunnen gaan. Maar ook in ander opzicht, andere onderdelen. Als je een pure 100m loper bent, is het leuk om ook een keer een 400m, of een 800m te lopen. Het is een training qua uithoudingsvermogen, maar het is ook een andere mindset. Ook om een keer een wegwedstrijd te doen, geeft een andere dynamiek op de sport.

5. Support is misschien het meest onderschatte aspect om de sport atletiek leuk te vinden. En dan vooral de support van de trainer en ouders. Een trainer die je enthousiasmeert en je aanmoedigt bij de wedstrijden, is heel belangrijk. Met name bij de pupillen zijn de ouders ook heel belangrijker. Het is zeker geen verloren dag als je een keer naar een wedstrijd van je zoon of dochter gaat kijken. Wanneer hij met plezier over de baan loopt, dat moet toch het mooiste zijn wat je als ouder mee kunt maken. Als een atleet de support krijgt van vrienden, bekenden, maar vooral van een enthousiaste trainer en ouders, dan is aan een van de factoren voldaan om de sport leuk te vinden.