De wedstrijddag: Tips voor een soepele start

Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvolle wedstrijddag. Begin met het controleren van de locatie en de voorzieningen via Google Maps. Zoek naar parkeerplaatsen en de kantine, waar je meestal je rugnummer kunt ophalen. Let op dat sommige verenigingen de nummers in een ander gebouw uitgeven. Voorbeelden hiervan zijn AAV’36 in Alphen aan den Rijn en CAV Energy in Barendrecht.

Google Maps is geen overbodige luxe. Soms zijn parkeerplaatsen klein of ligt de atletiekbaan niet direct naast de parkeerplaats. Dit geldt bijvoorbeeld voor AAV’36 in Alphen aan den Rijn, CAV Energy in Barendrecht en de atletiekbaan in Gouda. Zorg ervoor dat je van tevoren weet waar je moet zijn om stress op de dag zelf te vermijden.

Veiligheidsspelden

Meestal krijg je vier veiligheidsspelden gratis bij je rugnummer, maar er zijn verenigingen waar je deze moet aanschaffen. Heb je nog spelden over van een vorige wedstrijd? Neem ze mee om zeker te zijn dat je er genoeg hebt.

Warming-up

Zorg voor een goede warming-up en neem daar dan ook uitgebreid de tijd voor. Een warming-up van een half uur tot drie kwartier is vrij normaal. Wil je de warming-up op de baan doen, door bijvoorbeeld in te lopen, starten te oefenen, of loopscholing te doen? Dit gebeurt meestal op het rechte stuk tegenover de finish. Als er wedstrijden bezig zijn, gebruik dan banen 4 en verder om de lopers in banen 1 en 2 niet te hinderen.

Ga je normaal gesproken bij de training een rondje lopen? Dat gaat tijdens een wedstrijd natuurlijk niet. Je mag namelijk niet over de finishlijn als de finish wordt bepaald door elektronische tijdwaarneming (ET). In plaats daarvan kun je aan de overkant een paar keer op en neer dribbelen. Maak tijdens de loopschooloefeningen gebruik van de haken en lijnen op de baan. Doe tussen de lijnen de loopschooloefeningen. Na de loopschooloefeningen kun je je spikes aantrekken en nog wat versnellingslopen doen, ook wel steigerungs genoemd. Doe ook een paar proefstarts om het patroon van de starter te leren kennen. Leg eventueel bij de finish je gewone schoenen of slippers neer, zodat je de baan kunt verlaten zonder je spikes aan je voeten.

Ranomi-Dinh bezig aan een warming-up, terwijl in baan 1 atleten bezig zijn met hun wedstrijd.

Het spreekt voor zich dat bij indoorwedstrijden de plaats van warming-up niet op de baan gedaan kan worden. In De Kragt te Breda is de ruimte zeer beperkt, zo ook in de atletiekhal van de Ookmeerhal in Amsterdam. Op beide locaties moet de warming-up buiten gedaan worden, of als je geluk hebt in de naastgelegen gymzaal.

Bij de hallen van bijvoorbeeld Lycurgus te Assendelft, De Toekomst in Heusden-Zolder, en Ilion te Zoetermeer moet de warming-up buiten gedaan worden. Maar er is binnen wel beperkt de ruimte voor bijvoorbeeld de loopschooloefeningen en de loopversnellingen.

Heel veel succes en plezier op je wedstrijddag!