De Atletiek.nu-app is een geweldige tool voor iedereen die geïnteresseerd is in atletiek. Laten we eens wat dieper ingaan op de belangrijkste functies: Met aletiek.nu kun je je inschrijven voor wedstrijden in Nederland en België. Ook zijn er wedstrijden in Curacao, Duitsland, Frankrijk, Israël en de Seyschellen. Het aanbod in die landen is echter niet zo groot als in Nederland en België. De wedstrijden zijn voornamelijk baanwedstrijden. Tussen 1 november en 21 maart daarop volgend kan er gekozen worden voor indoorwedstrijden en (in België) voor crosswedstrijden. Voor wegwedstrijden is er www.inschrijven.nl
In de app kun je alle atletiekwedstrijden in Nederland en België overzichtelijk vinden. Met meer dan 5.000 wedstrijden beschikbaar, kun je gemakkelijk zien welke evenementen er plaatsvinden en wanneer. Wanneer een wedstrijd aangekondigd is, kan er nisk bij staan, het aantal dagen voordat er ingeschreven kan worden, of dat de inschrijving geopend is. Zodra er niet meer ingeschreven kan worden, zal er bij een wedstrijd ''gesloten'' staan. Zodra het tijdschema bekend is, zal dat ook bekend gemaakt worden.
Wanneer je een wedstrijd in atletiek.nu aanklikt, kun je zien voor welke categorieën een wedstrijd is, ook de onderdelen per categorie zal vermeld staan. Soms is het bekend wat het tijdschema is, maar soms ook niet. Soms wordt het tijdschema pas bekend als de inschrijving gesloten is. Het kan dan voorkomen dat je onderdelen vlak na elkaar worden ingepland, indien je aan meerdere onderdelen meedoet. Meestal zit er wel een pauze tussen een 100 en een 200, en tussen een 200 en een 100. De combinatie 100m en 800m komt minder vaak voor, dus dan heb je kans dat die vlak na elkaar worden ingepland. Bij wedstrijden die vaak zijn georganiseerd, kan het helpen door te kijken naar voorgaande jaren. Maar dat is geen garantie.
Begin baanseizoen
Het baanseizoen begint op pakweg het eerste weekend na 21 maart en duurt tot en met 31 oktober. Op 1 november begint het indoor- en cross-seizoen. Die duurt dan tot 21 maart erop volgend. Ook voor 21 maart kan een enkele vereniging een (werp-)wedstrijd op de baan organiseren. Ook voor 1 november kan een vereniging een indoorwedstrijd organiseren. De wedstrijden in België moeten eerst aangevraagd worden bij de Vlaamse Atletiekliga. Belgische wedstrijden worden allemaal in een keer gepubliceerd. Dit geldt voor zowel baanseizoen, als indoorseizoen. Het kan dan nog wel duren, voordat een wedstrijd op atletiek.nu verschijnt.
Bepaal van te voren, hoe ver je wilt reizen voor een wedstrijd. Zelf hanteer ik in de zomer een grens van maximaal 60-75 minuten vanaf Tiel of Knooppunt Ewijk. Ik ben ongeveer 10 minten tot een kwartier bezig voordat ik daar ben. En dan vind ik 60 minuten acceptabel om te reizen. Als het dan incidenteel iets langer is, is dat niet erg. Maar als een wedstrijd 90 minuten ver is, maar er is een alternatief dichterbij, dan ga ik dus naar het alternatief.
Met deze grens kom ik ongeveer uit op de lijn Haarlem - Enschede in het noorden, en in het zuiden is het dan Roermond - Breda - Zierikzee. Dan heb je nog steeds heel veel keus.
Tijdens het indoorseizoen is mijn grens dan weer wat ruimer. Ik hanteer dan een grens van 90 minuten, of Gent. Wat dan nog acceptabele afstanden zijn, zijn Assendelft, Dordrecht, Breda, Zoetermeer, Apeldoorn, Utrecht, en Sittard. Over een aantal jaren komt er in Hilversum een nieuwe hal. Naaldwijk is nét te ver. Het Belgische Heusden-Zolder ook. Deze locaties komen in aanmerking als er geen alternatief if.
Het Belgische Gent is een rondbaan en daar worden met name in december en januari veel wedstrijden georganiseerd. Tijdens seizoen 2024-2025 is het de bedoeling dat we daar vaker naar toe gaan. En dan bedoe ik Ranomi-Dinh en ik.
Er is keus genoeg
Zeker aan het begin van het seizoen, maar ook in de zomermaanden, en net na de zomervakantie zijn er traditiegetrouw veel wedstrijden. Vanaf 2024 zie ik ook een toename van wedstrijden met en rond Hemelvaart. Om een indicatie te krijgen van wedstrijden wil het lonen om te kijken naar voorgaande jaren. Vaak organiseren verenigingen vaak dezelfde wedstrijden in dezelfde weken.
voorbeelden
Begin van het seizoen
Aan het begin van het seizoen hebben vaak dezelfde verenigingen een wedstrijd. Het kan dan wel eens een week verschuiven.
Alphen aan den Rijn, Tilburg, Veenendaal, Papendrecht
Tweede Paasdag
Er zijn altijd wel een aantal verenigingen die op Tweede Paasdag een wedstrijd organiseren.
Vught, Helmond
Eind mei/Begin juni
Wedstrijd die niet echt aan een datum is gebonden, maar wil nog wel eens in mei georganiseerd worden, of soms in juni
Statina Baanwedstrijd Culemborg
Periode voor de zomervakantie
Zo vlak voor de zomervakantie zijn het ook vaak dezelfde wedstrijden die georganiseerd worden. Het kan wel zo zijn dat er soms van accommodatie wordt afgeweken in verband met een renovatie
AV Sparta Den Haag, AtH Trackmeeting in Eindhoven
Na de zomervakantie
Ook na de zomervakantie zijn het vaak dezelfde verenigingen die dezelfde wedstrijden organiseren. Wordt het een georganiseerd, weet je haast zeker dat op dezelfde dag of het weekend erop de andere ook zijn wedstrijd heeft.
Terug van Vakantie in Tilburg, maar ook Papendrecht en Barendrecht hebben op de laatste zaterdag van augustus hun wedstrijd. De zondag daarna heb je vaak Atledo in Dongen met een trackmeeting.
En zo zijn er nog meer voorbeelden. Atledo heeft vaak twee gezellige trackmeetings, AAV'36 organiseert in oktober vaak een meerkamp voor de pupillen, waarbij de pupillen de mila-afstand als los onderdeel kunnen lopen. Atleten vanaf U14 kunnen in het laatste weekend naar Barendrecht voor de flexmeeting. Nog een keer een baanwedstrijd, voordat het seizoen op 31 oktober afsluiten. Op de laatste zaterdag van oktober is echter ook al de eerste wedstrijd van het BVC-Circuit
Volgen
Binnen atletiek.nu kun je ook atleten volgen. Je krijgt dan een pushbericht wanneer deze aleet een uitslag heeft behaald. Als trainer van Astylos heb ik me als doel gesteld om iedereen van Astylos te volgen. Ook is het mogelijk om bij wedstrijden een afstand te volgen. Je krijgt dan een pushbericht van een uitslag of elke serie. Als je veel atleten volgt en het ieen populaire wedstrijd, kan je telefoon soms wel blijven piepen.
Grafieken en ranglijsten
Wat atletiek.nu helemaal leuk maakt zijn de grafieken die je ziet bij je profiel. Zo kun je je eigen ontwikkeling zien. Ook als je niet vaak wint, maar als je jezelf elke keer verbetert, blijft atletiek leuk. Sommige verenigingen hebben ook nog een eigen ranglijst. Als je bij een grote en fanatieke vereniging zit, is het moeilijker om een beste jaartijd te lopen, dan bij een vereniging waar maar weinig atleten aan wedstrijden doen.
Mis je hier nog iets? Laat het me dan per mail weten.