Een warming-up laat je hartslag geleidelijk stijgen, waardoor je lichaam zich aanpast aan de inspanning. Het verbetert de doorbloeding en zuurstoftoevoer naar je spieren. Door op te warmen, bereid je je spieren en gewrichten voor op de belasting tijdens je workout. Dit vermindert het risico op blessures. Doorgaans wordt er eerst ingelopen, voordat er loopschooloefeningen gedaan worden. Ik ga hier in op de vraag of het inlopen voor een sprint hetzelfde is als voor de middellange afstand (mila).
Net zoals bij de loopschooloefeningen is er ook een verschil tussen het inlopen bij de sprint, als voor de mila. Doorgaans wordt er bij de training voor de sprint ook een loopje van enkele ronden. Dit verschilt per vereniging. Dit varieert van 2 ronden op de rondbaan, tot 3 of zelfs 4 ronden op de rondbaan. Dit is wel afhankelijk van het trainingsdoel.
Feitelijk is het inlopen primair bedoeld voor het verhogen van de hartslag. Tijdens een warming-up bereidt je lichaam zich voor op de komende inspanning. Het zorgt ervoor dat je hart zich geleidelijk kan aanpassen, want tijdens een training of wedstrijd kan de hartslag wel oplopen tot wel 180 slagen per minuut. De werkelijke warming-up gebeurt door de loopscholingen, waarmee je je spieren voorbereidt op wat komen gaat en alvast opwarmt door ze dynamisch te rekken. Dit vermindert de kans op blessures.
Het allereerste inlopen kan voor iedereen gelijk zijn. Al zit hier ook een persoonlijke voorkeur in. Maar ook voor sprinters geldt dat het eerste inlopen op de rondbaan gebeurt. Zoals gezegd is het primaire doel om de hartslag te verhogen. Voor de warming-up kan 800m voldoende zijn.
Wanneer men gaat hardlopen, worden alle factoren die stress in het hoofd veroozaken uitgezet. Het kan daarom ook wel goed zijn om juist langer in te lopen voordat je gaat beginnen aan de loopschooloefeningen.
Verschillen tussen sprint en mila
Zijn er dan geen verschillen in het inlopen voor bij sprint en de mila? Juist wel. Maar die komen pas na de loopschooloefeningen. Na deze oefeningen ben ja namelijk nog niet klaar. Je zult moeten blijven lopen om warm te blijven. En dan komen nu de verschillen naar voren.
Voor bij het sprinten goed voor de dag te komen zul je je spieren moeten voorbereiden op explosieve starts en sprints. Het is nu de tijd om een paar korte felle sprints te trekken. Hiermee zet je je spieren op scherp.
Bij de mila is het niet nodig om de spieren op scherp te zetten. Voor de mila geldt rustige dribbels, eventueel over een paar honderd meter is dan juist wat je wilt. Dit is dan ook het grootste verschil voor wat betreft het inlopen bij een warming-up voor sprint en mila-loop.